A fiatal labdarúgók fejlődését, és a felnőtt labdarúgásba történő átmenetet segíti elő a kooperációs szerződés. Az MLSZ szabályozásának értelmében így két klubban, akár felváltva is szerepelhetnek a legtehetségesebb akadémisták.

A kooperációs szerződés keretein belül az élvonalbeli csapatok tehetséges fiatal játékosai, ha nem vagy csak minimális időt játszanak az adott hétvégén a felnőtt csapatukban, akkor a Merkantil Bank Ligában is pályára léphetnek Minden élvonalbeli klubnak lehetősége van arra, hogy kooperációs szerződést kössön egy NB II.-es partnerrel, ahol egyidejűleg öt labdarúgó szerepelhet. A névsor viszont az átigazolási időszaktól függetlenül időről-időre változtatható. A kooperációs kölcsön ezen kívül annyiban tér el a hagyományos kölcsönadástól, hogy az érintett labdarúgóra egy hétvégén akár mindkét csapat szakvezetése számíthat.

A DVTK a Kolorcity Kazincbarcikával kötött szerződést, ami megteremtette annak a lehetőségét, hogy az U21-es - vagy fiatalabb - korosztályhoz tartozó labdarúgók a DVTK-ban és a Kolorcity Kazincbarcikában is szerepeljenek. A DVTK Labdarúgó Sportakadémia több növendéke is edzett kék-sárga szerelésben, így fordulhatott elő az is, hogy az első két tavaszi fordulóban a Mosonmagyaróvár ellen Bánhegyi Bogdán, Pécsett pedig Tóth Balázs őrizte meg a barcikai kaput a góltól. Ráadásul az utóbbi találkozón Csatári Gergő zárta a gólok sorát (aki egyébként azóta klasszikus kölcsönszerzősé keretében szerepel Barcikán - a szerk.), míg Vincze Dániel ezúttal a kispadról követte az eseményeket. Rajtuk kívül ősszel Jurek Gábor háromszor lépett pályára az NB II.-ben, a példáját pedig újabb tehetséges akadémisták követhetik tavasszal.

- A kazincbarcikai kapcsolatra együttműködésként tekintünk, hiszen ez már jelenleg is jóval több, mint egy szimpla kooperáció - avatott be a részletekbe Simon Miklós, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia szakmai igazgatója. - Több szempontból is sikerült olyan közös pontot találni a két klub kapcsolatában, ami mindkét fél számára előnyös és ez alapjaiban meghatározza a működést. Számunkra, mint multisportklub, rendkívül fontos a régió egyesületeinek segítése, és bekapcsolása a régiós rendszerünkbe. Ez a kapcsolatunk több klubbal is nagyot lépett előre szakmai és operatív szempontból egyaránt. A KBSC rendkívül nyitott a szakmai együttműködésre, és a fiataljaink felnőtt tapasztalathoz juttatásában hatalmas segítségünkre vannak. Már a 2006-os korosztály játékosai is lehetőséget kaphattak edzéseken. Ez a lépcsőfok sok fiatal labdarúgónak nagyon fontos lehet a karrierjük során, hiszen máshol nehezen megszerezhető tapasztalatot szerezhetnek és érettebben kopogtathatnak majd az első csapatunk kapujában.

Pályára léptek a Merkantil Bank Liga idei kiírásában

Kapusok
Bánhegyi Bogdán
Tóth Balázs

Mezőnyjátékosok
Jurek Gábor
Csatári Gergő
Vincze Dániel

Edzettek a Kazincbarcikán

Kapus
Dojcsák Bence

Mezőnyjátékosok
Bacsa Benjámin
Demeter Milán
Hetyei Szilveszter
Komlósi Bence