Összefoglaló 2023. december 13., szerda

EL: Casademont Zaragoza - DVTK HUN-Therm 70-68 h. u.

Az Euroliga csoportkörének 9. fordulója Spanyolországba szólította együttesünket. A DVTK HUN-Therm a Casademont Zaragoza vendége volt, és a két gárda végig rendkívül kiegyenlített találkozót vívott egymással, óriási küzdelem dúlt a győzelemért. A záró felvonásban robbantottunk, és Milica Jovanović vezérletével már hét ponttal is vezettünk, de a házigazdák visszajöttek a meccsbe és egy végletekig kiélezett végjátékban döntetlent hozott a rendes játékidő. A hosszabbítást aztán jobban bírta a Casademont Zaragoza és óriási küzdelemben otthon tartotta a két pontot (70-68).

EL: Casademont Zaragoza - DVTK HUN-Therm 70-68 h. u.


A Zaragoza kezdte jobban az összecsapást, a mieink első kosarára több mint három percet kellet várni, akkor Charles talált be (6-2). A folytatásban aztán begyújtottuk a rakétákat, Garbin és Charles hárompontosaival már ott lihegtünk a a hazaiak nyakán (9-8). Innentől kezdve a támadójátékunk kicsit döcögött, percekig csak Darcee duplájának örülhettünk, miközben a Zaragoza lépegetett előre (15-10). A negyed utolsó percében Lelik Réka szép középtávolijával közelebb jöttünk, de a másik oldalon Geldof is bedobta mindkét büntetőjét, így maradt az ötpontos különbség (17-12).

Az alapvonal mellől Jovanović keze sült el, majd Gimeno és Garbin szórtak egy-egy triplát. Lelik is elvállalt egy távolit, a labda a gyűrűbe hullott, és mivel a dobás közben még oda is ütöttek, Réka egy büntetőt is értékesített, így először a mérkőzésen megszereztük a vezetést (20-21). Egy diósgyőri időkérés után Ortiz és az egyre jobban belelendülő Lelik dupláival folytatódott a találkozó. A piros-fehérek lendületben maradtak, Réka két büntetődobása után egy asszisztot is kiosztott Kailanak, amerikai hátvédünk dobása három egységet ért, és zaragozai időkérést vont maga után (22-28). A megbeszélés a spanyolok szempontjából jól sikerült, Fiebich palánk alólijával és Holešínská hármasával pillanatok alatt egy pontra jöttek fel. A DVTK stábja is időt kért, a Casademont előrenyomulását azonban nem sikerült feltartóztatni. Azért a félidő végén Charlesnak sikerült két büntetővel megtörni a gólcsendünket, és ezt a negyedet mi nyertük (33-30).

Diallo nyitotta meg a második félidőt, Charles azonnal válaszolt, két perc alatt több kosár nem született. A 23. minutában aztán újfent Diallo villant meg, a gólszerzéssel bizony hadilábon álltunkl ebben a periódusban, igaz, ellenfelünk se jeleskedett túlságosan e tekintetben. Eltelt a negyed fele, mire Aho Nina közelije beszédült, ezzel abszolút nyílt volt a meccs (37-34). A folytatásban Toman Petra is lehetőséget kapott, és változatlanul kevés pont esett, ráadásul mi ekkor hat büntetőből csak kettőt értékesítettünk, így továbbra is vezettek a házigazdák (39-36). A harmadik negyed utolsó percét Tenyér Zsófi palánkos hármasa vezette fel, ezzel egy pontra közelítettüók meg a Zaragozát, és fiatal játékosunk a következő támadás végén remek gólpasszal kínálta meg Milicát, a negyedet egy ponttal így is a Casademont húzta be (45-41).

Egy remekbe szabott hárompontossal Milica Jovanović igyekezett a fehér mezesek tudtára adni, hogy győzni jöttünk Zaragozába. Ennek megfelelően a védekezést továbbra is magas szinten művelték Ahoék, elöl pedig Milica három tökéletes büntetődobással visszavette a vezetést (45-47). Diallo következett egy 2+1-es akcióval, de az ellenállhatatlan Jovanović megint büntetett, montenegrói klasszisunk keze kétszer is elsült távolról. Ezt követően pedig Lelik hozta ajtó-ablak ziccerbe Grigalauskytėt, nem is maradt el a spanyol timeout (48-55). Három és fél perc volt már csak hátra a védekezésből, és másfél percre befagyott az eredményjelző, amelyet Diallo olvasztott fel egy közelivel. Gulbe duplájával tovább fokozódtak az izgalmak, még jó, hogy a büntetőt elhibázta ellenfelünk. Nem úgy Kaila Charles, aki mindkét szabaddobását pontra váltotta, amivel végképp nyeregbe kerültünk (52-57). 37 másodperc volt vissza, Diallo gyorsan gólt dobott, majd eladtuk a labdát és Ortiz is ziccerezett, Völgyi Péter időkéréssel igyekezett úrrá lenni a kritikus helyzeten. 17 másodperc volt hátra, Leliknek odaütöttek, Réka a második büntetőjét bedobta, időt kér Morales mester is. Nina faultolt, Ortiz büntetett, jöhetett a hossazbbítás (58-58).

A ráadás úgy kezdődött, hogy Gulbe bevágott egy triplát, Kaila Charles egy 2+1-es akcióval gyorsan egalizálta az állást. A 42. percben Ana Tadić egy pontjával újra vezettünk, majd Lelik nagyszerű tempójára válaszolt Ortiz a túloldalon (63-64). A folytatásban Holešínská két büntetőjével és hármasával a spanyol csapat került közelebb a győzelemhez, és bár még több lehetőségünk volt gólt szerezni, ez már csak Fiebich két pontja után sikerült, Charles könnyű kosara utáni 5.6 másodpercet már lehozta a Zaragoza és megnyerte a forduló mérkőzését (70-68).

Női Kosárlabda Euroliga A csoport, 9. forduló

Casademont Zaragoza - DVTK HUN-Therm 70-68 h. u. (17-12, 16-18, 12-11, 13-17, 12-10)

Zaragoza, Pabellón Principe Felipe, 3000 néző. Játékvezetők: Özlem Yalman (török), Sonia Teixeira (portugál), Amel Dahra (francia).
Zaragoza: Pivec 5, Ortiz 12, Gulbe 8/3, Fiebich 14/3, Diallo 15. Csere: Gimeno 3/3, Geldof 2, Lacorzana 3, Holešínská 8/6, Hermosa. Vezetőedző: Carlos Cantero Morales.
DVTK: Aho N. 4, Charles 19/6, Lelik 13/3, Garbin 8/6, Tadić 2. Csere: Grigalauskytė 2, Jovanović 17/9, Tenyér 3/3, Toman. Vezetőedző: Völgyi Péter.

A mérkőzés részletes statisztikája ide kattintva olvasható.

 

Edzői értékelés

Völgyi Péter: Gratulálok a Zaragozának. Egy nagyon kemény és fizikális egylabdás mérkőzést játszottunk. Sajnos fejben és fizikailag is elfáradtunk a végére, több üres dobást is elhibáztunk. Öröm az ürömben ugyanakkor, hogy - amennyiben számítani fog - egy pontnyi előnyt megtartottunk az egymás elleni eredmények tekintetében.