A 2023-as évi díjugrató Európa-bajnokságnak Miláno városa ad otthont augusztus 30. és szeptember 3. között, ahol 2017 után a magyar válogatott csapatban is érdekelt lesz. A kontinens legjobb lovasai és a 16 nemzeti csapat között diósgyőri indulónak is szoríthatunk majd Szuhai Péter személyében.

Díjugratónk vasárnap érkezett meg Olaszországba, akit indulás előtt kérdeztünk céljairól és arról, hogyan éli meg azt, hogy már az első felnőtt idényében kvalifikálni tudott Európa legjobbjai közé.

- Az Európa-bajnokság mindig az egyik legnehezebb, legyen szó bármilyen kategóriáról. A világbajnokságok és az olimpiák polcán van, egy teljesen más szinten - kezdte fiatal tehetségünk. - Ez lesz az első felnőtt kontinensviadalom, amire Sopotban öt csillagos nagydíjon tudtam leminősülni Chacco’s Girstarral. Egy fával teljesítettünk 160 cm-en, ami már önmagában is hatalmas dolog.

Szuhai Péter az elmúlt hónapokban egyre jobban összeszokott programlovával, akivel rengeteget dolgoztak nap, mint nap az év legnagyobb versenyeire.

-  Chacco’s Girstar egy érzékeny és nem egyszerű lovaglású ló, de jó összhangban vagyunk, megszoktuk már egymást. Rengeteg munka van a hátunk mögött. Egy éve készülünk Németországban és nagyon sok felkészülési óra van mögöttünk. Sokat segít, hogy Münchenben olyan füves pályán edzhettünk, mint amilyen a világbajnokságon is lesz, úgyhogy elégedett vagyok a felkészüléssel.

Sportolónk a szeptemberben lezáruló Nemzeti Lovassport és Sportlótenyésztési Program tagjaként idei utolsó versenyén indul Milánóban, amivel újabb álma teljesül.

- Már azt is hatalmas dolognak élem meg, hogy az első felnőtt évemben kijutottam az Eb-re. Nagyon boldog vagyok, hogy ott lehetek a legjobbak közöttük és egy pályán lovagolhatok velük. A gyerekkori álmom válik valóra ezzel. Ami pedig a célokat illeti, Milanoban a tisztes helytállást tűztem ki és remélem, hogy a csapattal tovább tudunk jutni a második körbe.

A kontinensviadal programja kedden állatorvosi vizsgálattal kezdődik, amit szerdán az első, vadász versenyszám követ. Csütörtökön újabb fordulót rendeznek, ahonnan az első két nap alapján ötvenen jutnak tovább a következő körbe, majd onnan harmincan a végső fináléba. A csapat- és az egyéni verseny során is az első számtól folyamatosan viszik majd tovább eredményeiket a lovasok, így már az első pillanattól hatalmas lesz a tét számukra.

A magyar válogatott tagjai a Díjugrató Európa-bajnokságon

Milano (Olaszország) | augusztus 30. - szeptember 3.

ifj. Kövy András - E-UP

Czékus Zoltán - Disco

Mráz Tamás - BN Silver

Szabó Gábor - Mezőhegyes Chabala

Szuhai Péter - Chacco’s Girlstar