- Nagyon hálás vagyok a Diósgyőrnek amiért eljuthattam a világ egyik legjobb futball akadémiájára, és bele láthattam abba, hogyan dolgoznak az Atalantánál - fogalmazott a látogatás után Takács Péter, a DVTK U14 vezetőedzője. - Az U12-es csapat vezetőedzője mutatta be számunkra az akadémiát. Már az első mondata után érezni lehetett, hogy pontosan tudják: honnan jöttek és hová tartanak. A kiválasztás az alapja mindennek, rengeteg scout dolgozik az Atalantánál és csak olyan játékosokkal foglalkoznak akikben hatalmas potenciál van. A pre-akadémián a technikai képzésre fektetik a fő hangsúlyt, míg a felső szekcióban csak kimagaslóan jó technikai tudással rendelkező játékosok szerepelhetnek.

Takács Péter azt is hozzátette: az Atalantánál azt gondolják, hogy addig, amíg a gyereknek nem tökéletes a technikai tudása, nincs értelme taktikai variációkról beszélni. Sokatmondó volt számára az is, hogy Bergamóban teljesen más az iskolai rendszer. Az oktatás délután egy órakor befejeződik, ami azt is jelenti, hogy a diákoknak van idejük szó szerint gyereknek lenni, és nem csupán a rohanásról szól az életük.

- Az egész stáb nevében mondhatom, hogy a kint töltött néhány nap alatt rengeteg szakmai élményben volt részünk - tette hozzá Dimitri Manusakis, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia erőnléti edzője. - Először a felnőtt csapat Juventus elleni hazai mérkőzését tekinthettük meg, a következő napokban pedig az akadémián dolgozó szakemberekkel, szakmai stábokkal volt lehetőségünk beszélgetni. Ezt követően a pályán is betekintést nyerhettünk a különböző korosztályok napi szintű edzéseibe. Lehetőségem volt többek között a Primavera (U19) frissen kinevezett erőnléti edzőjével találkozni, aki a szakmával kapcsolatban számos információt, tapasztalatot megosztott velem. Beszéltünk az Atalantánál dolgozó szakmai stáb felépítéséről, a heti periodizációról, a sérülést követő visszatérés protokolljáról, az egyénre szabott, valamint a konditermi programról és a monitoring rendszerről is. Minden tekintetben pozitív élményekkel gazdagodtam. Egyrészt azért, mert egy európai top akadémia szakembereivel folytathattam eszmecserét, illetve az ott elhangzottak sok esetben megerősítettek az itthon elvégzett szakmai munka helyességében.

A szakmai út során szinte valamennyi területen olyan tudást szereztek a DVTK LSA szakemberei, amit az előttünk álló időszakban a saját munkájuk során is hasznosítani tudnak majd.

- Az Atalantánál eltöltött idő alatt tökéletesen kirajzolódott a kapus modelljük és a képzési filozófiájuk - osztotta meg tapasztalatát Málik Mihály, a DVTK LSA kapusedzője. - Vékony magas kapusokkal dolgoznak, akiket a megfelelő időpontban kölcsönadják Serie B/C-s csapatokba, ahol végig figyelik őket. Ha a kapus teljesítménye eléri a megfelelő szintet, akkor tud bekerülni az Atalanta felnőtt csapatába, de arra is van példa, hogy a nemzetközi karrier elindításában segítik. A kapusedzés és csapatedzés mellett az Atalanta utánpótlás kapusai hetente kétszer erőnléti edzői segítségével konditermi foglalkozáson is részt vesznek. Munkájukat igazolja a felnőtt csapat kezdője, Sportiell, aki végigment az imént említett folyamaton. Az Atalantánál folyó munka sikerességét az is igazolja, hogy Olaszország szerte több mint tizenöt profi kapust neveltek ki az elmúlt időszakban. 

A DVTK Labdarúgó Sportakadémia igazgatója a mögöttünk hagyott években több klubmodellt is megismerhetett. Többek között járt a Hertha Berlin utánpótlás bázisán, a Hajduk Splitnél, a Crvena Zvezdánál, a Slavia Prahánál, és a Real Betisnél is. Most az Atalantánál folyó munkába kapott betekintést.

- Nem csak a kötelező udvariasság mondatja velem, de valóban nagyon hasznos  tanulmányúton vagyunk túl, ahol teljes képet kaptunk a klub szakmai- és operatív működéséről - összegzett Fogarasi Zoltán, a DVTK LSA igazgatója. - Maurizio Costanzi akadémia vezető és Stefano Bonaccorso szakmai igazgató személyében két nagyon elhivatott, a klubnál már nagyon régóta dolgozó szakembert ismertem meg, akik minden nap azért dolgoznak, hogy a játékosfejlesztésen keresztül minél több utánpótlás labdarúgót tudjanak értékesíteni az olasz és a nemzetközi piacon. Éppen ezért a képzésen kívül az egyik legfontosabb feladatuk a játékosmegfigyelés és a kiválasztás, ami mind a preakadémián, mind pedig az akadémián nagy hangsúllyal van jelen. Érdekesség, hogy az Atalanta az alapítása óta csupán egy címet nyert (Coppa Italia - 1962/63), ugyanakkor Olaszországban a legeredményesebb utánpótlás klub, akik a saját nevelésű játékosok értékesítésében a világon a hetedik helyen állnak. Emellett évek óta állandó indulói valamelyik európai kupasorozatnak.

Fogarasi Zoltán kiemelte: fontos számukra, hogy folyamatosan fejlesszék az edzőket, ennek érdekében sok belső képzést  - általában délelőttönként -  tartanak elméletben és kint a pályán gyakorlatban is. Olyan edzőkre van szükségük, akik magas végzettséggel rendelkeznek és kötődnek az Atalantához. Akik tisztában vannak azzal, hogy a felnőtt labdarúgóvá válás útján rengeteget hibázik a játékos, hiszen csak így tanulja meg, hogy versenykörnyezetben mi a helyes döntés. 

- Ha nincs hiba, nincs fejlődés - folytatta a DVTK LSA igazgatója. - Ez a szemlélet egyértelműen megjelenik az Atalantánál. A hiba eltörlése, azaz ha az edző azt mondja, „hogy ezt ne csináld, mert úgyis mindig elrontod" és ezért lecseszi a játékost, nos ez nem fejleszti a gyereket. Az is fontos szempont, hogy az edző ne irányítsa végig  a mérkőzést, mert ebben az esetben ő nyeri meg a mérkőzést. Ha viszont nem akar mindent meghatározni, hanem hagyja a hibázási lehetőséget, és ezáltal engedi, hogy a gyerek jöjjön rá a hibára és annak a megoldásra is, akkor előbb-utóbb a játékosok nyerik majd meg a mérkőzéseket. A jó edző nem beszél sokat, de hasznos és az egyéni döntéshez felhasználható információkat ad a játékosoknak, ami által lehetőséget ad a gyerekeknek a fejlődésre. Összességében elmondhatom, hogy infrastrukturálisan, a sporttudomány és a képzés terén is egy kiemelkedő klub életébe nyerhettünk betekintést, ahol a legfontosabb stratégiai cél a minőségi saját nevelésű labdarúgók képzése és értékesítése.